Alguns estudis asseguren que els cans poden identificar gran part dels contagis.
Els gossos sovint treballen per cercar explosius o droga, també persones atrapades en accidents. L’olfacte dels cans és molt potent, i per això diversos estudis proven de demostrar l’eficàcia del millor amic de l’home com un detector de contagis de coronavirus.
Un estudi de la Universitat d’Helsinki investiga aquesta capacitat dels gossos per identificar infeccions actives i en aquest mateix país ja s’estan fent servir cans per fer aquesta tasca en una prova pilot a l’aeroport de la capital.
A Granada un altre estudi d’una empresa derivada de la universitat de la ciutat va fer una prova amb 64 pacients voluntaris en què els gossos van detectar el 96% dels casos. Calculen que un sol animal pot cribar fins a 250 persones en un sol dia, amb la reducció de tests que això implica.
Es calcula que l’olfacte dels gossos és 40 cops superior al de les persones, gràcies al fet que posseeixen 300 milions de receptors olfactius, mentre que els humans en tenim cinc. La seva manera de comunicar-se és l’olor, al cap i a la fi.
L’estudi d’Helsinki va descobrir que només amb una quantitat de 10 a 100 molècules de virus ja es pot aconseguir una alta capacitat de detecció en gossos, mentre que les PCR necessiten 18 milions de molècules del virus.
El mètode d’ensinistrament dels gossos és l’estratègia de la recompensa i l’omissió. Se’ls ajuda a reconèixer el virus amb mostres i després se’ls ofereix un premi, de manera que aquest testatge esdevé un joc per als animals.
Font: Naciodigital