Una nova fita de la privatitzaciĆ³ de la sanitat pĆŗblica catalana a MatarĆ³: no donar puntada sense fil.
Han deixat caure a lāHospital de MatarĆ³, amb un infrafinanƧament crĆ²nic i histĆ²ric que ha motivat un elevat dĆØficit econĆ²mic. DesprĆ©s de tots aquests anys de demostrar evidĆØncies i haver obtingut cinc resolucions i una mociĆ³ de tots els grups polĆtics del Parlament de Catalunya instant al Govern a solucionar el problema pressupostari i assistencial de MatarĆ³, no sāhan fet ni canvis en el pressupost.
La vella dita castellana āno dar puntada sin hiloā ara la veiem a MatarĆ³, amb la propera construcciĆ³ dāun nou equipament sanitari per un grup empresarial, que fa anys que treballa a Catalunya, sempre invertint en noves tecnologies, perĆ² sempre amb una activitat assegurada per una futura concertaciĆ³ o retribuciĆ³ amb diners procedents de la sanitat pĆŗblica. Ens referim a lāanunci de quĆØ el grup Creu Blanca, propietat de la famĆlia Alomar, ha fet de la construcciĆ³ dāun nou centre sanitari a MatarĆ³.
Ara sāentĆ©n perquĆØ han deixat caure a lāHospital de MatarĆ³, amb un infrafinanƧament crĆ²nic i histĆ²ric que va motivar un dĆØficit econĆ²mic davant el qual van intervenir per imposar unes sobrecĆ rregues laborals molt per sobre de les que hi ha a altres centres, i tot aixĆ² per incrementar una activitat assistencial que ja estava fins al lĆmit de la capacitat dels centres del CSdM, que a mĆ©s a mĆ©s, encara va incrementar mĆ©s el dĆØficit (de 2,3 MMā¬ va passar a mĆ©s de 6 MMā¬ en 4 anys), sense parlar de lāobsolescĆØncia de tots els centres del Consorci (CSdM) per la manca dāinversions durant mĆ©s de 21 anys.
Tot aixĆ² ens ha convertit en un centre sanitari poc atractiu pels professionals, en un moment en quĆØ hi ha molta oferta de treball a altres hospitals a on no hi ha la cĆ rrega assistencial que patim aquĆ, a on poden treballar amb mitjans tĆØcnics al dia, a on tenen temps per investigar i publicar i a on, en definitiva, trobaran millors condicions de feina. Se nāhan anat mĆ©s de 50 metges i metgesses des del 2019 i un incomptable nombre dāinfermeres.
Durant els darrers deu anys, els treballadors i treballadores hem denunciat la situaciĆ³ dāinfrafinanƧament que patĆem per cuidar dāuna poblaciĆ³ de referĆØncia molt per sobre de tots els centres de la nostra categoria (amb un pressupost molt per sota), fent mĆ©s activitat que els altres centres, perĆ² sense aconseguir reduir les llistes dāespera, evidentment perquĆØ havĆem dāatendre a un nombre de persones molt per sobre de la nostra capacitat assistencial.
DesprĆ©s de tots aquests anys de demostrar evidĆØncies i haver obtingut cinc resolucions i una mociĆ³ de tots els grups polĆtics del Parlament de Catalunya instant al Govern a solucionar el problema pressupostari i assistencial de MatarĆ³, no sāhan fet ni canvis en el pressupost, ni tan sols per fer un estudi de necessitats de la nostra poblaciĆ³ per elaborar un Pla Funcional que donĆ©s a MatarĆ³ i Maresme la capacitat assistencial que pertocava pel nombre dāhabitants.
Ara hem dāassabentar-nos que els plans implicaven privatitzar lāassistĆØncia sanitĆ ria pĆŗblica amb la inversiĆ³ que farĆ un grup privat que anuncia ja dāentrada, que a mĆ©s ādāaspirar a ser un hospital universitariā, assegura que ācolĀ·laborarĆ amb entitats pĆŗbliques per descongestionar lāactual pressiĆ³ assistencialā. O sigui, que compten ja de fer activitat pagada amb fons de la sanitat pĆŗblica, el que es diu no donar puntada sense fil.
Uns fons que si, els inverteixen en la nostra sanitat pĆŗblica, millorarien la nostra capacitat i qualitat assistencial, sense haver de desviar diners pĆŗblics a entitats privades. Ćs el que es diu el model Alzira, model de privatitzaciĆ³ que es va fer a ValĆØncia, que va ser un sonat fracĆ s, havent la Generalitat Valenciana de rescatar econĆ²micament el projecte, i que a sobre, entre altres, es dedicaven a desviar als hospitals pĆŗblics tot allĆ² que no les era rendible.
Aquest Ć©s el model Sanitari PĆŗblic que sembla que el volen instaurar a MatarĆ³. Volem creure que aquesta notĆcia no influirĆ negativament en les estratĆØgies de CatSalut respecte a les necessitats de la Sanitat PĆŗblica a la nostra Ć rea.
Aquest Ć©s un article escrit per Xose LĆ³pez de Vega, metge jubilat i delegat del sindicat Catac-IAC a lāHospital de MatarĆ³.