Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Vall d’Hebron crea la unitat de referència per atendre les violències en la infància i l’adolescència a Barcelona

Vall d’Hebron crea la unitat de referència per atendre les violències en la infància i l’adolescència a Barcelona

L’equip multidisciplinari aborda la violència física, la sexual, la psicològica o la violència per negligència, que és la més freqüent.

Tota l’àrea de Barcelona tindrà una unitat per atendre les violències vers la infància i l’adolescència a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, on s’ha creat un equip multidisciplinari de referència, tal com recomana el Protocol d’actuació davant de maltractaments que han elaborat Salut i Afers Socials, a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA). La unitat fa tan sols quatre mesos que dona atenció des de les noves consultes externes pediàtriques.

“La violència viscuda durant la infància és un problema greu de salut pública i una violació dels drets humans que pot tenir importants conseqüències per a la salut al llarg de la vida, tant a nivell físic, psicològic, com en les repercussions socials”, avisen a l’hospital. Per això, l’equip, que duu per nom EMMA, està format per professionals de pediatria, psiquiatria i treball social.

Així, aborda totes les tipologies de violència: la violència física, que afecta un de cada deu infants; la sexual, que pateix un de cada cinc; l’emocional o psicològica, que tenen tres de cada deu; per negligència, que és la més freqüent; i per exposició a la violència de gènere, entre altres. En aquest sentit, el projecte compta amb professionals referents de cada especialitat pediàtrica per, segons el tipus de violència, realitzar un abordatge més específic. A més, l’equip ha integrat una ginecòloga especialista en infància i adolescència per a l’avaluació mèdica i el seguiment en els casos necessaris.

Millorar la detecció, el principal objectiu

Els objectius principals del projecte són millorar la sensibilització i la detecció de les violències vers la infància i l’adolescència, així com oferir un tractament mèdic, psicològic i social tant als infants i adolescents com a les seves famílies. L’equip, en funcionament des de fa quatre mesos, treballa de manera coordinada amb la DGAIA, el territori i la resta d’institucions implicades en aquests casos, integrant la perspectiva de l’infant i de l’adolescent, així com la perspectiva de gènere, disminuint la victimització secundària i potenciant la recuperació d’aquests nens, nenes i adolescents.

Com explica la doctora Anna Fàbregas, experta en pediatria i coordinadora de la Unitat, “les violències vers la infància i l’adolescència són un fenomen sovint invisibilitzat, especialment en aquest temps de pandèmia”. “La creació d’aquests equips ajuda a la sensibilització, detecció i abordatge multidisciplinari d’aquestes situacions tan complexes”, recalca.

La violència sexual és especialment crítica quan les víctimes són nens, nenes i adolescents, ja que com assegura Mireia Forner, psicòloga clínica del psiquiatria, “poden presentar seqüeles en la salut mental a curt, mitjà i llarg termini”. Per això, “és important oferir a aquests infants, adolescents i a les seves famílies cuidadores tractaments psicològics basats en les guies de pràctica clínica internacionals com la teràpia cognitivo-conductual centrada en el trauma des de la xarxa de salut pública”.

L’experiència de les Barnahus, un model en què basar-se

A Europa i Estats Units ja són diferents els països que utilitzen el model Barnahus (cases d’infants) o els Child Advocacy Centers, que permeten atendre els nens, nenes i adolescents víctimes de violència en un espai acollidor per part de professionals amb especialització i coordinació, evitant que l’infant o l’adolescent hagi d’explicar els fets viscuts en diferents ocasions i a múltiples professionals, reduint, per tant, la victimització secundària.

D’aquesta manera, aquest model posa èmfasi en l’interès superior de l’infant o el jove. A Catalunya, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va inaugurar l’estiu passat un projecte pilot de les Cases dels Infants a la ciutat de Tarragona. Ara, l’equip EMMA planteja la seva actuació basant-se justament en aquest model i treballa el màxim de coordinadament amb els diferents dispositius que intervenen en les situacions de violència (Afers Socials, Interior, Justícia, Educació i Salut). A més a més, pel que fa a la vessant de la protecció, des de la seva posada en marxa l’equip compta amb professionals referents de la DGAIA per a Barcelona ciutat per treballar conjuntament cas a cas.

 

Font: Social.cat