Un estudi del servei de salut pública anglès apunta que les persones vacunades eviten els símptomes en fins al 73% dels casos.
Una sola dosi de les vacunes de Pfizer o AstraZeneca redueix en un 80% el risc d’hospitalització per Covid-19, segons un estudi del servei de salut pública d’Anglaterra presentat aquest dilluns. Els vacunats eviten tenir símptomes de Covid-19 quatre setmanes després de la primera dosi en entre el 57% i el 61% dels casos si han rebut la vacuna de Pfizer i en entre el 60% i el 73% amb el vaccí d’Oxford-AstraZeneca.
La investigació també apunta que la vacuna de Pfizer permet reduir en un 83% les morts per Covid-19 entre la població de més de 80 anys. A més, l’estudi apunta que els contagis amb símptomes en les persones més grans de 70 es redueixen a partir de les tres setmanes de rebre la primera dosi de qualsevol de les dues vacunes.
El Regne Unit és un dels països que més ha accelerat el programa de vacunació contra la Covid-19, i ja té més d’un terç de la població vacunada amb la primera dosi, uns 20 milions de persones. Les dades de l’estudi presentat aquest dilluns, i que es publicarà formalment en els propers dies, indiquen que les vacunes “funcionen i són altament efectives al protegir la gent contra una malaltia greu, per evitar l’hospitalització i per evitar morts”.
En un comunicat, el servei de salut pública anglès assegura que l’estudi té dades esperançadores però insta la població a mantenir les precaucions perquè encara no es té informació sobre com les vacunes poden arribar a reduir el risc de contagiar de Covid-19 a una altra persona. El govern britànic ha assegurat en una roda de premsa per presentar les dades que l’informe avala la seva decisió d’allargar fins a les 12 setmanes el període entre la primera i la segona dosi de la vacuna.
L’OMS alerta contra l’ús de la hidroxicloroquina
L’Organització Mundial de la Salut ha alertat contra l’ús de la hidroxicloroquina per prevenir la Covid-19. A partir dels resultats de diversos assajos clínics amb més de 6.000 participants, els experts científics de l’organització han determinat que aquest antiinflamatori no té “un efecte significatiu” en la reducció de morts, hospitalitzacions o contagis. Per això, l’OMS descarta el medicament com a “prioritat en recerca” i aposta per redirigir recursos a investigar altres substàncies “més prometedores” per prevenir la malaltia.
Font: Social.cat