El fĆ rmac desenvolupat per Moscou tĆ© una eficĆ cia del 92%, perĆ² BrusselĀ·les diu que no preveu per ara incloure’l a les compres centralitzades.
La vacuna desenvolupada per RĆŗssia podria ser la segĆ¼ent a la llista de fĆ rmacs autoritzats a la UE contra la Covid.
L’AgĆØncia Europea del Medicament ha comenƧat a estudiar l’habilitaciĆ³ de la vacuna russa Sputnik V. Ho fa amb el procediment abreujat, Ć©s a dir, per la via rĆ pida, per mirar de tenir resultats com mĆ©s aviat millor.
El regulador europeu ha pres la decisiĆ³ arran dels resultats dels estudis en laboratori i en adults tractats amb la vacuna, que Ć©s efectiva en el 92% dels casos, segons els seus promotors i els resultats publicats a la prestigiosa revista The Lancet, la mĆ©s important de medicina a escala global.
BrusselĀ·les es veu tambĆ© pressionada per comprar l’Sputnik per estats membres com Hongria i EslovĆ quia, que ja n’han comenƧat a rebre dosis.
La RepĆŗblica Txeca tindrĆ les primeres vacunes russes a finals de marƧ. I Ćustria i Dinamarca han anunciat que cooperaran amb Moscou per fabricar i distribuir futures vacunes adaptades a les variants dels virus, una decisiĆ³ que ha obert una escletxa en la polĆtica de compra de vacunes de la UE.
BrusselĀ·les no preveu per ara incloure-la a les compres centralitzades
Malgrat que l’EMA hagi comenƧat a avaluar en temps real la seguretat, eficĆ cia i qualitat del fĆ rmac, la ComissiĆ³ Europea ha afirmat que “actualment” no estĆ en contacte amb les autoritats russes per incloure l’Sputnik V a les compres centralitzades de la UE.
El portaveu principal, Eric Mamer, ha afegit que en cas que l’EMA autoritzi la vacuna, “no hi ha cap obligaciĆ³ per a la CE d’incloure-la a la nostra llista”.
l’hora d’arribar a acords amb les farmacĆØutiques per distribuir una vacuna, l’executiu de BrusselĀ·les va posar com a condiciĆ³ que es fabriquĆ©s en territori comunitari, cosa que no passa amb l’Sputnik. La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va alertar que caldria “fer inspeccions dels centres de producciĆ³” per garantir que es compleixin els estĆ ndards de seguretat europeus.
RĆŗssia ha dit que en pot distribuir 50 milions de dosis a Europa a partir del juny.
La UE tƩ lligada la compra de 6 vacunes
La UE ha autoritzat les vacunes de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca. EstĆ previst que l’11 de marƧ l’EMA pugui donar llum verda a la de Johnson & Johnson, que porta el nom de Janssen i amb la qual BrusselĀ·les tĆ© tancat un contracte de compra. TambĆ© tĆ© lligats contractes ambCureVac, la vacuna de la qual ja s’estĆ revisant, i Sanofi, que no podrĆ acabar els assajos clĆnics aquest any.
A banda, s’estan negociant acords amb Novavax, amb la vacuna que tambĆ© s’estĆ estudiant, i Valneva.